Ne, mes nešvenčiam šios dienos komerciškai, tiesą sakant, dažniausiai visai nešvenčiame, bet šįmet paminėjome. Taip sutapo, kad turime daug laisvų dienų, be to, tai paskutinis savaitgalis, kai galime pabūti kartu, netrukus grįžtu į darbą ir laiko tam bus dar mažiau... Pagrindinis tikslas buvo būtent bendra šeimyninė veikla, o už mintį KĄ veikti esu be galo dėkinga Austėjai - tada skaitydama pagalvojau, kad dekoravimo užduotėlę galima pritaikyti ir savo namuose. Taigi, pabandėm :)
Pirmiausiai išsikepėm meduolius, o tada prasidėjo didysis menas :) Buvau nupirkusi keletą paprastų šepetėlių, dažus gaminau iš specialios šokolado bei braškių skonio cukraus pudros, taip pat naudojom pabarstukus. Išties net nesitikėjau, kad vaikui taip patiks šis užsiėmimas :)


Smagiausia buvo pabaiga, kai vaikas suprato, kad šitie dažai ne tik valgomi, bet dar ir skanūs :)))
 Prieš šv. Kalėdas išbandžiau keletą įvairių meduolių receptų, labiausiai patikusiu naudojausi ir šį kartą. Meduoliams reikės:
500 g miltų
100 g sviesto
200 g medaus
200 g cukraus
2 kiaušinių
1 a.š. kepimo miltelių

Eiga:
cukrų, sviestą ir medų pamaišydami šildome tol, kad visa masė suskystėja ir pasidaro vientisa, tada atvėsiname, įmušame kiaušinius, išmaišome ir supilame į miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišome ir bent pusvalandžiui (geriau valandai) paliekame šaltai. Tada kočiojame (geriau nelabai plonai, nes šie meduoliai kepdami pakyla labai nedaug), spaudžiame norimų  formų meduolius, juos dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir 10-15 min kepame 200 laipsnių karštumo orkaitėje.
Šie meduoliai nėra labai minkšti, jei norite minkštų, vos iškepusius reikia sudėti į sandarų indą ir uždaryti, taip galima laikyti ir kelias savaites (pvz laukiant Kalėdų)
Mūsų širdutės gavosi tokios:
IMG_1180km
IMG_1228km
IMG_1240km
Ar pastebėjote , kaip ilgėja dienos? Prieš 1,5 mėn. 16 valandą jau reikėjo jungti šviesas, o vakar 17.30 dar buvo gana šviesu! Artėja pavasaris!!!
Vakar vakare važiavau pasiimti mažylio iš daržiuko ir mąsčiau- ką man davė tie du metai? Jie prabėgo be galo greitai... Nekalbėsiu apie tai, kad gyvenimas apsivertė 180 laipsnių kampu, kad teko priderinti jį prie sūnelio režimo, kad teko atsisakyti galimybės ilgiau pamiegoti, jei iš vakaro naktinėjau ir pan. :) Visgi čia neesminiai dalykai, palyginus su tuo jausmu, kuris apima, kai mažas žmogiukas pribėga, apsikabina ir sako mylia mama, ar tiesiog šiaip bežaisdamas pribėga, pabučiuoja ir toliau lekia žaisti :)
Ačiū, sūneli, už sustabdytą laiką... už tai, kad tame beprotiškai lekiančiame pasaulyje privertei sustoti ir pamatyti, kad rudenį lapai po truputį gelsta, kad krenta ne visi iš karto :) Kad kartais sninga lėtai, romantiškai, tingiai, kartais snaigės šoka vėjyje... už tai, kad priminei, jog kasdienybėje yra begalė nuostabių dalykų, kurių mes beskubėdami tiesiog nebepastebime...už tai, kad Kalėdos tapo Kalėdomis - su namais, kvepiančiais meduoliais ir plėšomu dovanų popieriumi, su lempučių šviesoje žibančiomis akutėmis... už tai, kad pradėjau labiau domėtis virtuve ir skanesniu, įdomesniu maistu... už tai, kad grįžau prie to, kas man išties įdomu ir ką buvau atidėjusi dėl laiko stokos... Ne, laiko tikrai neatsirado daugiau, gal tik jo paskirstymas pakito...
Įdomu, kad viskas prasidėjo nuo gimimo dienos... Vienas aiškiausių prisiminimų iš TOS dienos yra tas, kad nuo pat ryto buvo labai saulėta ir ryte kelis kartus pagalvojau- kokia graži diena gimti! gaila, kad aš šiandien esu per daug pavargusi gimdyti...  Visgi jėgų pakako :) o kita diena buvo labai kontrastinga- buvo apsiniaukę, už lango siautė pūga...
Praėjusį savaitgalį buvau viena, tai sekmadienį lipdžiau koldūnus. Valgyti smagu, bet gamybos procesas nežavi, juolab, kad kartą pasiryžus norisi prilipdyti jų kuo daugiau, kad ilgai nebereiktų kartoti :) Deja, įdaro buvo per daug, tešlos per mažai ir nebespėjau visko sunaudoti iki šeimos grįžimo... Naktinėti nesinorėjo, o mėsos liko nemažai, bet ne tiek, kad užtektų kitos dienos pietums... Kadangi šaldymo kameroje visada turiu šaldytos tešlos, tai nusprendžiau pagaminti pyragėlių! Kitą dieną juos pasišildėme ir valgėme pusryčiams- išties puikus variantas, ypač, jei ryte reikia skubėti ir nėra kada ruošti maisto.

Reikės:
maltos mėsos (kokių 300 - 400 g)
prieskonių mėsai
svogūno
kelių skiltelių česnako
pakelio šaldytos tešlos
kiaušinio aptepimui
sezamo sėklų

Eiga:
tešlą paliekame atšilti ir ruošiame įdarą: mėsą paprieskoniuojame, sumaišome su smulkiai pjaustytu svogūnu bei česnaku ir truputį apkepiname, paliekame atvėsti. Kai tešla atšyla, lakštus perpjauname pusiau (aš naudojau tą tešlą, kur sufasuoti 6 lakštai) ir gaminame trikampius pyragėlius. Kadangi turėjau nemažai mėsos, tai dalį tešlos bandžiau dar pakočioti, kad daugiau įdaro tilptų, bet kai iškepė, pasirodė, kad tie, kurių nekočiojau, atrodė daug geriau), tuomet patepame kiaušinio plakiniu , pabarstome sezamo sėklomis ir geras 20 min kepame 180 laipsnių karštumo orkaitėje (kol gražiai pagelsta)
Šį įdarą puikiai papildytų tarkuotas sūris bei paprika! Toks jis išties be galo skanus!

Labai labai mėgstu keksiukus- tokius trapius, mažučiukus :) Per pastarąsias kelias savaites išbandžiau keletą receptų, tačiau daugeliu nusivyliau... Nors aprašyme skambėjo gražiai ir nuotrauka viliojo, tačiau nebuvo labai skanu... Visgi labiausiai patiko pirmasis išmėgintas, rastas kažkuriame žurnalo Darbštuolė numeryje... Patiko ne tik skonis, bet ir tai, kad pagaminama labai lengvai (pakanka sumaišyti visus produktus) ir greitai!
Taigi, reikės:
100 g sviesto
100 g cukraus
2 kiaušinių
175 g miltų
1/2 a.š. kepimo miltelių
5 v.š. pieno

Eiga:
tirpintą sviestą išsukame su cukrumi, mušame kiaušinius ir toliau plakame iki kreminės konsistencijos, tuomet po truputį suberiame miltus bei kepimo miltelius, supilame pieną ir užminkome minkštą tešlą, kuri sudedama į formeles. Kepama apie 25 minutes 180 laipsnių karštumo orkaitėje.

Recepte dar buvo naudojamos kokoso drožlės, džiovintos vyšnios, džemas...  Tai maišoma į tešlą ir naudojama papuošimui. Aš naudojau tik kokoso drožles, tačiau kitą kartą bandysiu dėti šokolado gabaliukus. Priedus juk visada galima pasirinkti pagal skonį ir nuotaiką :)