Naujausias kalbos išmislas- Mama nedirba, lelis dirba! Čia MANO kompa!!! Paklausus kur mamos kompas, rodo į savąjį žaislinį ...
Taip netikėtai praradau galimybę dirbti savo kompu :))
Šias gėlytes jau labai senai planavau iškepti. Labiausiai patiko idėja, kurią prieš Kalėdas daug kas taikė kepiniuosi, aš norėjau įstiklinti Kalėdinio namelio langus, tačiau nebespėjau jo iškepti... Spalvotų saldainių nusipirkau dar tada... Pagaliau prisiruošiau, vaiko gimtadienis buvo puiki proga :) Tiesą sakant, ir šį kartą neplanavau jų kepti, norėjau prikepti dvejeto formos sausainiukų, bet nespėjau nusipirkti formelės... kai nereikėjo, tai buvo kiekvienoje parduotuvėje ir neskubėjau pirkti, o kai prireikė, niekur neberadau... Tada staiga nusprendžiau kepti šiuos ir pasinaudojau Forelles receptu , nes jis pasirodė nesudėtingas ir gražiai iliustruotas :)

Taigi, sausainiukams reikės:
1 kiaušinio
90 g minkšto sviesto
60 g cukraus
200 g miltų
trupučio vanilinio cukraus
spalvotų ledinukų
medinių pagaliukų

Eiga:
sviestą su cukrumi išplakame iki vientisos masės, įmušus kiaušinį bei po truputį subėrus miltus užminkoma tešla, kuri bent pusvalandžiui dedama į šaldytuvą.  Tuomet tešla iškočiojama, formelėmis išspaudžiami sausainiai, į juos įkišami pagaliukai (aš stengiausi tešlos nekočioti labai plonai- maždaug taip, kad laikytųsi įkištas pagaliukas), sudėliojami ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir 10 minučių kepami 180 laipsnių karštumo orkaitėje. Kepti reikia, kol sausainiai gražiai pagelsta, tikslus laikas gali kisti, priklausomai nuo orkaitės bei nuo to, kaip plonai/storai iškočioti sausainiai.
Kol sausainiukai kepa, sutrupiname saldainius ir suberiame į sausainių viduryje padarytas skylutes. Tada dar 2-3 minutėms kišame į orkaitę (tiek, kad saldainiai išsilydytų) ir paliekame atvėsti.  Atvėsę sausainiai puikiai nusiima nuo popieriaus, todėl nereikia skubėti jų nuimti, kol dar karšti.
Vakar pas mus buvo šventė. Mažajam sukako du metukai!!! Laikas bėga beprotiškai greitai ir mažas mažuliukas iš tiesų jau visai nemažas vyrukas.
Kadangi vos grįžus darban užpuolė gimtadieniai, teko greitai persiorientuoti ir susitaikyti su realybe- visko tikrai nespėsiu... Vyro gimtadienio tortą gaminom dviese su vaiku, pasipykdami, pasipešdami, bet pagaminom :) O mažiuko gimtadieniui jau buvau nusprendusi vieną tortą (į darželį) pirkti, nes suvokiau, kad dviejų pagaminti fiziškai nespėsiu ir nesugebėsiu... Šioje vietoje nutiko įdomus dalykas- Eglė paskelbė nerealių keksiukų receptą! Fantastiškas sutapimas! Keksiukai iškart nukonkuravo pirktinį tortą ir, po ilgų Philadelphia sūrio paieškų (radau septintoje aplankytoje parduotuvėje...) pasiryžau paruošti jų tiek, kad kiekvienam vaikučiui ir auklėtojai būtų po du- kiek ir metukų jubiliatui!
Keksiukams reikės:
75 g pieno
25 g sviesto
75 g miltų
1/2 a.š. kepimo miltelių
2 kiaušinių
trupučio vanilinio cukraus
125 g cukraus
trupučio druskos

Aptepui reikės:
25 g sviesto
100 g sūrio Philadelphia
200 g cukraus pudros arba labai smulkaus cukraus (aš dariau su pudra, man buvo truputėlį per saldu)

Eiga:
Pirmiausiai pasiruošiu kremą, nes jį bent valandą reikia palaikyti šaldytuve. Ištirpiname sviestą. Cukraus pudrą / cukrų su sūriu išplakame iki purios masės ir po truputį supilame sviestą. Viską gerai išmaišius bent valandai dedame į šaldytuvą.

Tuomet galima ruošti keksiukus. Pieną pakaitiname iki virimo, tačiau neužviriname. Jame ištirpinamas sviestas ir paliekama atvėsti. Periodiškai reikia pamaišyti, kad sviestas nesustingtų.
Kiaušinius išplakti su vaniliniu cukrumi iki putų, po truputį sudėti cukrų. Tuomet supilti miltus, kepimo miltelius ir druską, išmaišyti ir po truputį supilti pieną su sviestu. Viską gerai išmaišyti ir supilstyti į kepimo formeles. Kepti apie 15 minučių (kol gražiai pagels) 200 laipsnių karštumo orkaitėje.

Keksiukai gaunasi išties nuostabaus skonio! Žinoma, aptepas suteikia šventiškumo įspūdį ir šiaip pagerina bendrą skonį, tačiau ir be aptepo jie labai skanūs, nes pasakiškai lengvi, tiesiog tirpstantys burnoje. Puikiai išsiima iš formelės ne tik vos iškepus, bet ir kitą dieną.
Dydis labai geras vaikų šventėms- lengvai galima įsmeigti keletą žvakučių užpūtimui :)
Vienetų kiekis priklausys nuo to, kokio dydžio formelės naudojamos. Pirmą kartą kepdama gavau 16 vnt., o šventei naudojau aukštesnes formeles ir jų gavosi truputį mažiau.