Naršydama internete radau netradicinį Advento - Foto kalendorių. Įdomu ir smagu, galima visų metų prisiminimą padaryti, į kiekvieną langelį talpinant senai matytus žmones, ar prisimenant svarbesnius šeimos metų įvykius.
Idėja ir foto iš čia. Nuostabu- ten net galima parsisiųsti tiek namelio viršų su durelėmis, tiek apatinę dalį, kur sužymėtos vietos nuotraukoms klijuoti. Beliks tik atsispausdinti ruošinukus ir pritaikyti nuotraukas.
Niekada nebuvau didelė sriubų mėgėja. Dabar galvoju, gal todėl, kad man ir dabar nepatinka tos tradicinės lietuviškos pienu ar grietine balintos sriubos... Vėliau atradau trintą žirnelių ir porų sriubą. Keletą metų tai buvo vienintelė sriuba, kurią virdavau ir valgydavome :) Vėliau išbandžiau dar keletą, tačiau TIK trintų. Tokios man skaniausios. Visgi sriuba netapo kasdieniu mūsų valgiu ir ją valgydavom retkarčiais, kol... atėjo laikas, kai vaikas pradėjo prašyti sriubos. Nors jis puikiai valgo faktiškai viską, tačiau sriuba - berods vienintelis patiekalas, kurį visą suvalgo ir tik tada keliasi nuo stalo. Vadinasi, išties patinka :) Kartais net pakartoti prašo!
Senai norėjau pasigaminti ir užsišaldyti naminio sultinio, kad vėliau jį galėčiau kada panorėjusi naudoti sriuboms. Pagaliau susikaupiau, nusipirkau vištienos kauliukų ir išsiviriau! Skonis, hm, žodžiais neapsakomas! Tikrai dar ne kartą virsiu!
Taigi, sultinukui išvirti reikės (gaunasi apie 1,5-2 L sutinio):
- laiko
- 2 kg vištienos kaulų
- vandens
- česnako galvutės
- 2 svogūnų
- poro
- 2-3 morkų
- salierų stiebų
- lauro lapų
- kelių žirniukų baltųjų pipirų
- truputėlio druskos

Eiga:
užkaičiame vandenį, sudedame vištienos kaulus, užviriname ir po kelių minučių kaulus griebiame lauk, nuplauname, išpilame vandenį ir gerai išplauname puodą. Jį vėl pripildome vandens, sudedama kaulus ir paliekame virti. Kol kauliukai verda, susismulkiname daržoves, labai smarkiai nepjaustome, geriau stambiau. Tuomet visas daržoves bei pipirus, lauro lapus ir druską beriameį puodą, kur jau verda kauliukai. Nedidelėje kaitroje viską verdame dar bent tris valandas. Todėl ir rašau, kad pirmiausiai reikia laiko... nuolat stovėti prie viryklės nereikia, bet vistiek visas procesas užima virš keturių valandų...
Kai sultinys išverda, jį nukošiame ir paliekame atvėsti neuždengtame puode. Atvėsus nugriebiame paviršiuje susidariusį riebalinį sluoksnį ir mėgaujamės! Arba pilstome į indelius ir šaldome vėlesniam naudojimui.
Labai laukiau šiųmetinio moliūgų derliaus, nes pernai moliūgų skonis mane pakerėjo. O dar sutapo, kad šįmet močiutė užaugino labai daug moliūgų, taigi neteko pirkti, mėgaujamės ekologiškais :)
Vos sulaukusi pirmojo moliūgo išmėginau internete rastą ir savaip pakoreguotą troškinį, kai mėsytė troškinama pačiame moliūge.
Reikės:
- moliūgo (siūlyčiau vidutinio dydžio, pati naudojau DIDELĮ, tai jis buvo per didelis...)
- 1 kg vištienos file
- daržovių (paprikos, poro, morkų, svogūnų, česnako- visų daržovių kiekius siūlau reguliuoti pagal skonį, bet jų negailėti, imti bent po 2-3 vnt kiekvienos)
- konservuoti ananasai
- skardinė pomidorų be odelės
- mėgiamų prieskonių
- alyvuogių aliejaus
- sauso baltojo vyno

Eiga:
Pirmiausia sudėtingiausias ir daugiausiai laiko reikalaujantis darbas- nupjauname moliūgo "kepurę" ir išskobiame vidų. Vištieną ir daržoves supjaustome gabaliukais (svogūną ir česnaką- smulkiai, kitas daržoves stambiau). Imame DIDELĘ keptuvę (man teko imti patį didžiausią puodą :) ), truputį apkepiname vištieną su prieskoniais, tuomet suverčiame daržoves, išmaišome, sudedame pomidorus, ananasus (taip pat ir sultis), įdedame ir išskobtą moliūgo minkštimą, supilame vyną ir troškiname gerą pusvalandį (realus laikas priklausys nuo to, kaip stambiai pjaustytos morkos- jos turi būti minkštos). Tuomet visą masę supilame į moliūgą, uždengiame ir kepame 200 laipsnių karštumo orkaitėje 15-20 minučių. Ištraukiame ir skanaujame!